Per donar-li una mica de videta a això!!

Tuesday, December 16, 2008

EDUCACIó PER LA CIUTADANIA

EDUCACIÓ PER LA CIUTADANIA O ETICOCIVICA


Això tracta sobre una nova assignatura que va aparèixer al 2006, amb l'intenció de una reflexió social cap als estudiants.
Al principi va haver una gran disputa pel seu nom EDUCACIÓ PER LA CIUTADANIA, segons el punt de vista de la societat va ser un motiu de conflicte ja que la gran majoria ho defensa pensant que l'educació no la pot donar l'escola i es algú inculcat a casa.
Per tant, van decidir canviar el nom i alguns temaris del llibre en el 2008.
Per el meu punt de vista pens -ho que és una bona assignatura, que aconsegueix el seu objectiu i arribar a reflexionar als estudiants.
A vegades per als professors pot ser un problema parla sobre alguns temes del llibre com: sexe, racisme, xenofòbia segons l'alumnat de la classe.

Claudia Bosch

La ovella Dolly


Ja que estem fent alguns treballs i un d'ells tracta de la clonació, he buscat informació sobre la ovella Dolly ja que és el millor cas de clonació que es pot trobar.


La ovella Dolly va ser el primer mamífer clonat al món a partir d'una cèlula adulta. Es va anunciar el seu naixement el 23 de febrer de 1997.

Es va clonar a partir d'una cèlula ubre, d'on van treure tota la informació genètica (ADN) de l'ovella adulta.Despreés a una altra ovella li van treure un òvul, que faria la funció de cèlula receptora.Més tard amb un seguit de impulsos elèctrics es va conseguir crear el embrió.

Les declinacions en llatí

  1. Declinacions al llatí • Definició: – Conjunt de casos (6 casos) en el que es pot posar un substantiu, adjectiu i pronom segons la funció que fa dins l’oració.
  2. Quantes declinacions hi ha? • Al llatí hi ha 6 declinacions. – Tema en -a – Tema en -o – Tema en -i o en consonant – Tema en -u – Tema en-e
  3. Com és un enunciat d’un substantiu? • Els substantius en llatí s’enuncien mitjaçant el nominatiu (forma en que apareix al diccionari) i el genitiu ( per saber de quina declinació és). • Ex puella-puellae • Ex dominus-domini • Ex consul-consulis • Ex fructus-fructus • Ex dies-diei
  4. Com es declina? ·Hem d’agafar l’arrel del genitiu (treiem la característica del genitiu i lo que queda davant és l’arrel del substantiu), després anem canviant les terminacions. Ex. Nom puella puellae Voc puella puellae Acus puellam puellas Gen puellae puellarum Dat puellae puellis Abl puella puellis
  5. Valors bàsics dels casos: • El nominatiu fa de funció de subjecte o atribut. • El vocatiu fa d’apel·lació. • L’acusatiu fa de complement directe i si porta preposició davant fa de complement circumstancial. •El genitiu fa de complement del nom. •El datiu fa de complement indirecte. •L’ablatiu fa de complement circumstancial, de complement agent, de segon terme en una comparació i de complement agent amb la preposició a/ab davant de l’ablatiu.

Saturday, November 29, 2008

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalan

L’actual situació en què es troba la universitat pública catalana és preocupant. Des dels rectorats, conselleries i ministeris s’està imposant l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, que no compta amb el recolzament del conjunt de la comunitat universitària, i sobretot dels estudiants.
Davant d’aquesta situació, no podem restar quiets i obedients, per això, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans fa una crida a l’organització i la mobilització de tots els estudiants per fer front als atacs que rep la universitat pública i, entre d’altres coses convoca una jornada de lluita i de vaga a les universitats del país el proper 20 de novembre.
Aquest curs acadèmic, el Procés de Bolonya arriba al seu punt clau. Com ja hem denunciat, repetides vegades, aquesta reforma de la universitat respon a les exigències de les empreses, i no pas a les demandes de la societat. Els estudiants no volem una reforma encaminada a transformar l’educació en un nou bé del mercat, el que volem és construir una universitat pública i de qualitat, que doni solucions a les necessitats i demandes del conjunt del poble català.

Aquest últim any, el Procés de Bolonya ha mostrat el seu veritable rostre, 
la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) s’ha caracteritzat per ser l’exemple més evident i definidor del que és una imposició.
D’una banda, les manifestacions pels carrers de les ciutats catalanes en defensa de la universitat pública han estat fortament escortades, i, en moments, reprimides pels cossos policials. De l’altra, els equips de govern de les universitats han aprovat precipitadament, i en alguns casos de forma irregular, els nous plans d’estudi, sense escoltar les aportacions i crítiques dels estudiants i dels altres membres de la comunitat universitària.
Així mateix, les conselleries i el ministeri espanyol d’universitats han decidit fer cas omís a les advertències realitzades pels diversos agents educatius (professors, estudiants i treballadors del PAS) sobre la mercantilització que suposa el Procés de Bolonya.
La situació de repressió i persecució que pateixen totes les persones crítiques amb aquesta reforma universitària ha arribat fins al punt que més d’una trentena d’estudiants, de la Universitat Autònoma de Barcelona, es troben en un procediment disciplinari d’expulsió i una quinzena immerses en un procés penal, que pot acabar amb penes de presó, per la seva lluita diària contra aquest nou model d’universitat.

Davant d’aquesta situació, des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans estem potenciant diverses iniciatives a les universitats del nostre país per mostrar el rebuig dels estudiants a l’EEES, i fer evident que és imprescindible la participació de tots els membres de la comunitat universitària en la presa de decisions sobre el futur de la universitat.

Amb l’objectiu de defensar la universitat pública, catalana, popular, antipatriarcal i de qualitat, els estudiants dels Països Catalans realitzarem protestes al llarg del mes de novembre, i, en especial, 
el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans convoquem, seguint la crida del Fòrum Europeu d’Estudiants,una jornada de vaga i mobilització pel 20 de novembre a totes les universitats del país.

Finalment, volem encoratjar a tots els estudiants a no defallir en la lluita per la universitat que desitgem, i volem deixar ben clar també que les accions que pretenen desactivar i criminalitzar la nostra feina no aconseguiran els seus objectius



Països Catalans, 30 d’octubre de 2008

Aquí os deixo una noticia molt importan per als estudiants, que crec que a tots ens pot ser prou interessant sobre el críticat plan Bolonya.

Aquí teniu l'enllaços, a mñes a més, del qual he tret la informació:

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/355021/index.php
http://www.sepc.cat

Friday, November 28, 2008

La clonació
La clonació és l'acció de reproduir a un ésser de manera perfecta en l'aspecte fisiològic i bioquímic d'una cèl·lula originària, a partir d'una cèl·lula d'un individu es crea un altre exactament igual a l'anterior. Mitjançant la clonació s'obté que l'individu tingui els mateixos gens que el pare o la mare, la reproducció sexual se substitueix per la reproducció artificial, però els gens els aporta una única persona, l'individu tindrà els mateixos gens, però està demostrat científicament, que és possible que els seus trets puguin oscil·lar, del que parlarem més endavant.

Tipus de clonacions:

a) Clonació molecular
b) Clonació cel·lular
c) Clonació d'organismes
d) Clonació d'organismes de manera artificial
e) Clonació humana





Més informació : http://es.wikipedia.org/wiki/Clonaci%C3%B3n




Marina Medina

Thursday, November 27, 2008

Per riure una miqueta!!

De tant en tant va bé desconectar de la feina ( a mi sempre em diuen que no estudii massa perquè és dolent) així que us posaré alguna parida perquè rieu un rato ( o digueu : vaia parida).

Aquí va un video d'uns nois cantant Wannabe ( spice girls), realment unes futures estrelles... I fixeu-se en el noi de l'esquerre...






Aquí un video de "Anda ya!" un programa de la ràdio que es dediquen a trucar a gent i fer bromes...



I aquí un tros de la pel·lícula "Los caballeros de la mesa cuadrada" ( El puente de la muerte) ...



Videos trets de www.youtube.com

Per acabar, algun acudit dolent... (en castellà que fa més gràcia)

- Y tu, ¿como te llamas?
- Yo, Bienvenido.
- ¡Anda! ¡como mi felpudo!

¿Cómo se dice estoy muerto en Inglés?
Memory.

El coronel dijo: ¡Sigan avanzando!
Y todos se perdieron, porque vanzando no se sabía el camino.

Acudits trets d'aquí.


Espero que us hagueu entretingut un ratet però ho deixo aquí que hem de tornar a l'estudi!!!


Tuesday, November 25, 2008

1. El MOVIMENT

1.2 Dinàmica
1.2.1 Físca PreNewtoniana (Aristòtil) --> és lògica però no és certa. Diu que:
a) si F= 0 --> V= 0
b) V és proporcional a la F aplicada.

1.2.2 Física Newtonina (Newton) --> Diu que:
a) si F= 0 --> V= constant
b) A és proporconal a la F.

*Primera Llei o principi d'inèrcia: Si el resultat de les forçes sobre un cos és 0 --> V= constant.
*Segona Llei: La suma de les forçes= massa per l'acceleració
*Tercera Llei o llei d'acció i reacció: si un cos fa una força sobre una altra, aquest fa una força sobre el primer, igual i en sentit contrari.

1.3 Forçes
Magnituds:
a) escalars--> es mesuren amb un nombre. Ex: temperatura, temps, massa.
b) vectorials--> cal un vector; amb un mòdul, sentit i direcció. Ex: força, posició, velocitat, acceleració...

*Hi ha infinites direccions i cada una té dos sentits.
* Mòdul= valor de la "llargada" del vector.
* La F és una magnitud vectorial, es mesura en Newtons. Ex. de forçes:
-força deguda a la gravetat= Fg o P
- força magnètica= Fm
- força elèctrica= Fe
- força nuclear= Fn
- força de fricció= Ff
-tensió= T
-força normal (perpendicular) = N
-força elàstica= Fe

BÉ, ANIRÉ PUBLICANT AQUEST TEMA, A MESURA QUE L'ANEM FENT A CLASSE.

Font: profe Òscar

1. El MOVIMENT

1.1 Cinemàtica
1.1.1 És la descripció del moviment.
1.1.2 Primer de tot necessitem:
-S.R. (Sitema de Referència) --> un origen i uns eixos de coordenades.
-Sistema d'unitats --> nosaltres farem servir el S.I.(k, m, s)

1.2 Posicó/ Desplaçament
1.2.1 La posició d'un objecte respecte d'un origen
1.2.1 El desplaçament és entre dues posicions i no depèn de l'origen

1.3 Velocitat
1.3.1 V mitjana = increment d'espai ( desplaçament)/increment de temps
1.3.2 V instantània= els límits per increment de temps molt petits de la velocitat mitjana en un instant.

1.4 Acceleració
1.4.1 Mesura els canvis de velocitat en el temps
1.4.2 A mitjana = increment de velocitat/ increment de temps
1.4.3 Gravetat: 9,8m/s2

1.5 Moviment Rectilini Uniforme (MRU)
1.5.1 A= 0 // V(t)= Vo // X(t)= Xo + Vo*t

1.6 Moviment Rectilini Uniformement accelerat (MRUA)
1.6.1 A= A // V(t)= Vo+ A*t // X(t)= Xo+ Vo*t+0.5A*t2

1.7 Moviment circular
1.7.1 Velocitat angular: velocitat en que passen els radians, velocitat de gir.
1.7.2 Velocitat angular: W= increment de phi/ increment de temps.
1.7.3 Acceleració angular: Si la W és constant l'acceleració angular és 0. Però si no ho és, podem mesurar la velocitat del canvi. Acceleració angular increment de velocitat angular/ increment de temps.
1.7.4 Velocitat linial= R*W
1.7.5 Acceleració normal= W2*R

Font: Profe Òscar

Per si voleu fer exercics o saber curiositats cliqueu aquí, que us dirigirà al bloc del profe. Ànims amb la física!!

Problemes de física

Aquí us deixo uns problemes per aquelles persones que vulguin repasar de cara a l'exàmen de recuperació :
  • Divendres 28 de Novembre

O de cara a l'exàmen trimestral

  • Dijous 4 de Decembre

Problemes de M.R.U.A.

  • Un cotxe que va a velocitat constant passa per un punt A a 25 m/s i va cap a un altre punt B situat en línia recta a la dreta d'A i a una distància de 2 km. Seixanta segons més tard passa per B un cotxe que es mou amb una velocitat constant de 20 m/s i que es dirigeix cap a A.Calcula on es trobaran i el temps que trigaran a fer-ho.


  • Calcula l'acceleració d'un cotxe que té un moviment rectilini uniformement accelerat sabent que en 8 s passa de 70 km/h a 110 km/h.

  • Dibuixa els gràfics velocitat-temps i posició-temps, des de t = 0 fins a t = 10 s, d'un cotxe que ha sortit del repòs i es mou en línia recta amb una acceleració constant de 5 m/s².

  • Un cotxe parteix del repòs amb una acceleració constant de 3 m/s². Calcula per a un temps de 8 s la seva velocitat, i el desplaçament que ha fet.
  • Un mòbil que parteix del repòs, es mou amb una acceleració constant de 6 m/s². Quant de temps trigarà a recórrer 100 m? Quant valdrà la seva velocitat quan hagi fet aquests 100 m?

  • Una motocicleta parteix del repòs i fa 1000 m en 28 s. Si el moviment és rectilini uniformement accelerat, calcula:a) l'acceleraciób) la velocitat final

  • Es deixa caure un objecte des d'una altura de 20 m. Calcula el temps que tarda a caure i la velocitat quan arriba a terra.

  • Des de 30 m llancem un objecte verticalment cap a terra amb una velocitat de 2 m/s. Quan temps trigarà a arribar a terra? Amb quina velocitat arribarà?

  • Es llança verticalment cap amunt un cos amb una velocitat de 12 m/s. Calcula:a) temps que tarda a arribar al punt més alt de la seva trajectòriab) altura a què arribac) temps que tarda a baixard) velocitat que tindrà quan torni a terra

  • Es deixa caure una pedra des de la boca d'un pou, i al cap de 3 segons, se sent el soroll de la pedra en xocar amb l'aigua. Sabent que el so es propaga per l'aire a velocitat constant de 340 m/s, calcula la profunditat del pou.

Per a més informació d'aquest aspecte entrar a:

la informació ha sigut treta d'aquesta web.

-Ten fe. Espera a que salga algo.


A Esther González, de 30 años, los médicos no le dieron más opciones cuando falló la búsqueda de una médula ósea que pudiera tratar la grave leucemia de Erine, su hija. Ahora, en el salón de la casa, la pequeña juega con su hermana Izel, que le ha salvado la vida gracias a las células de su cordón umbilical.

Es una de las cuatro familias españolas que han conseguido curar a sus hijos enfermos gracias a tener otros seleccionados genéticamente. Para concebir a sus niños, acudieron a los dos principales centros de referencia del mundo en la materia: la Universidad Libre de Bruselas y el Reproductive Genetics Institute (RGI) de Chicago. Unas lo hicieron porque España no autorizaba esta posibilidad hasta mediados de 2006, cuando se aprobó la ley de Reproducción Humana Asistida. Otras, porque se hartaron del alambicado procedimiento administrativo establecido por esta norma, cuya lentitud choca con la enorme prisa que tienen unas familias que ven, día a día, empeorar la salud de sus hijos.

De ahí que algunos españoles, angustiados, continúen probando suerte en el extranjero y que la ley española arroje un balance tan pobre dos años y medio después de entrar en vigor: bajo el paraguas de esta norma sólo ha nacido un niño. Fue hace dos semanas en el Hospital Virgen del Rocío de Sevilla. Y a la noticia de este acontecimiento sucedió la ofensiva de los obispos españoles, que consideran que para ello "se ha destruido a sus hermanos", en alusión a los embriones descartados.

"Yo he salvado una vida y he creado otra, ¿qué más quieren, qué más se me puede pedir?", contesta Esther, quien, gracias al nacimiento de la pequeña Izel -que ahora tiene diez meses- ha logrado la curación de Erine, de cuatro años y medio. "Deberían informarse bien, estamos hablando de pre-embriones, ¿cómo se pueden comparar con niños?", se pregunta Esther.




-"¿Es más ético no hacer nada? ¿En qué moral cabe no hacer todo lo posible por salvar la vida de tus hijos? Encuentro absurdo no curarlos por los embriones que se puedan quedar por el camino". Yo considero que quienes no recurren a esta técnica por problemas de conciencia son tan buenos padres como nosotros", apunta. "Y pediría que no se nos atacara a nosotros como si estuviéramos matando a alguien. No es así". Porque esta historia, de lo que trata, es de la vida.



El País; Noticias

http://www.elpais.com/articulo/reportajes/Nacidos/salvar/elpepusocdmg/20081026elpdmgrep_1/Tes

Només 528 policies controlan la seguretat de 25.000 dones maltractades.

Demanen l'implantació de pulseres telemàtiques per agressors.
''Davant el malctracte s'ha de demanar ajuda professional''

Les denuncies per violència domèstica ha crescut un 116% en els últims quatre anys. La Policia Nacional està totalment desbordada ja que ha de donar protecció a unes 25.000 dones, ja que valorant el cas de cada dona, s'ha assignat un agent per a cada dona perquè controli els moviments de la dona i de l'agresor.

Haurien de ser, fins a 650 agents.

Són 528 policies per a 25.000 dones, suposa un ''ratio'' d'un agent per a cada 47 dones.

Malgrat de l'esforç, 9 de les 57 dones asesinades aquest any que representa al 15% tenien ordre de protecció, la falta ha motivat que 20 dibes tinguin actualment en tota Espanya, per ordre d'un jutge, un escolta privat.
Es diu que el control telemàtic dels agresors per mitjà de pulseres electròniques ajudaria i molt a la falta de la Policia. La pulsera electrònica és idea, ja que permet controlar en tot moment al agresor.

Aquest cas només es dóna a Madrid, on 116 homes porten un braçalet per els maltractes.

Un dels nivells:

-L'extrem: suposa la vigilància permanent de la víctima, també inclueix la supervisió dels centres escolars dels seus fills.

Xifres:


-57 dones han mort aquest any.

El 45% de les víctimes eren extranjeres i el 52% no vivien amb el seu agresor.

-12 dels 57 agresors que aquest any han matat, s'han suicidat després d'haver comés el crim, uns altres quatre ho van intentar.

-3 anys i 11 mesos de vida te la LLei contra la Violència de Gènere aprobada al decembre de 2004.

- El 40% de les dones actualment que soliciten una ordre de protecció davant un jutge són extranjeres.

- 54.4 denúncies per a cada 10.000 dones es presenten en els jutjats.

116%: percentatge en que han crecut les denúncies des del 2004.
- 186 trucades el dia rep el telèfon d'atenció a les victimes 016.




Marina Medina



Monday, November 24, 2008

vocaburary

manoeuvre -> maniobra
straw -> paja
extraterrestrial -> extraterrestre
remain -> seguir, continuar
gazeles -> gacela
trucks -> camió
huge -> enorme
dunes -> duna
route -> ruta, recorrido
self -assured -> seguro de sí mismo
landscape -> tierra
landmarks -> punto de referencia
straight -> recto
features -> rasgo
dried -> seco
reassured -> tranquilizar
breakdown -> estropearse
deacers -> comerciantes
jaunt -> excursión
largely -> en gran parte
stereo -> estéreo
banging -> estereotipo
beats -> golpear
companions -> compañeros
stimuli -> respuesta a estímulo
react -> reaccionar
rhythm -> ritmo
among -> entre
racket -> jaleo
fatigue -> fatiga
notoriously -> notoriously



publicat per Andrea.

Esquemas castellano T4

Tema 4: La prescripción. La oración compuesta.

Prescripción: Tipo de discurso cuyo propósito es guiar el comportamiento del receptor en el desarrllo de una actividad.

2 tipos de texto:
1) Textos normativos-> órdenes o normas. Pretende regular el comportamiento. Son las leyes, normas de circulación, reglas de un juego, etc.
2) Textos instructivos-> consejos o instrucciones para llevar a cabo una tarea. Son los manuales de instrucción o las recetas de cocina.

Estructura de los textos prescriptivos:
2 partes:
1) Meta-> objetivo al que se quiere llegar. Se presenta en el título o el párrafo inicial.
2) Programa-> son los procesos que se deben seguir para alcanzar la meta. Orden: Cronológico ( instrucciones), de importancia ( normas) o enumerativo ( normas también).

Lenguaje:
Rasgos: Claridad, precisión, orden y apelación al receptor.(4)
Características:

- Utilización del código verbal, el código visual y el mixto.
- Se incluyen secuencias descriptivas y explicativas.
- Marcadores de orden ( en primer lugar, después, etc).
- Formas verbales exhortativas: Imperativo, infinitivo, futuro de indicativo, construcción de pasiva refleja y construcción impersonal.

Procedimientos de formación de palabras:

Composición: unión de dos raíces.
Prefijación: poner un prefijo delante de una palabra.
Sufijación: añadir un sufijo a la raíz de una palabra.
Parasíntesis: añadir a una raíz simultáneamente un prefijo y un sufijo u otra y un sufijo.

Oraciones compuestas:

Enlaces: palabras que sirven para unir dos partes cualesquiera de una oración ( palabras, sintagmas, proposiciones).

Proposición: grupo de palabras con sujeto y predicado que no tienen sentido completo por sí solas.

Clases de proposiciones:(2) (DEDAC)

  1. Coordinantes: (5)
    a) Distributivas: tan pronto...como, ya...ya, el uno...el otro, etc.
    b) Explicativas: o sea, es decir, etc.
    c) Disyuntivas: o, u, o bien.
    d) Adversativas: pero, sino, sino que, sin embrago, etc.
    e) Copulativas: y, e, ni.
  2. Subordinantes: (4)
    a) Preposiciones
    b) Relativos ( pronombres y adverbios)
    c) Conjunciones subordinantes: que, si, porque, etc.
    d) Partículas interrogativas y exclamativas.

Relación entre preposiciones:

  • Yuxtaposición ( no hay enlace)
  • Coordinación (igual de importante que la otra)
  • Subordinación (depende de otra)

Informació treta del llibre de castellà de 4t eso. Editorial Santillana.

Sunday, November 23, 2008

TÍTOLS D'ANGLÈS


Faré una petita explicació d'un dels examens esmentats anteriors què és el que més ens interessa:

El first certificate:

-Consta de cinc parts:


  • Reading (60 minuts)
    Comprensió lectora

  • Writing (80 minuts)
    Expresió escrita

  • Use of English (45 minutos)
    Ús de la llengua

  • Listening (40 minuts)
    Comprensió auditiva

  • Speaking (15 minuts)
    Expresió oral

Dates de l'any què es fan:

  1. A l'hivern (Decembre)
  2. A la primavera (Març)
  3. A l'estiu (Juny)

  • Recomanacions per la preparació de l'exàmen:

- llegir en anglès

-veure pel·lícules en anglès amb substítols en la llengua que es parli.

-fer exercicis

-parlar en anglès a classe (tot el què es pugui)

i moltes coses més.

Sort a tota la gent que es presenti aquest any.

Informació personal

i algunes coses de :

http://becas.universia.net/ES/noticiaReportaje.do?idNoticia=190&repN=repN


PHRASALS VERBS

Ja que aquest any part de la classe es presentarà al first certificate
aquí us deixu una part d'un punt de gramàtica força important
que són els phrasals verbs:
( no estan tots, hi ha una part ja què són moltíssims)



(to)eat away: roer, carcomer, corroer, desgastar.
(to) eat into: corroer, comerse.
(to) eat out: comer fuera, cenar fuera.
(to) eat up: comerse, consumir, tragar, devorar.
(to) egg on: animar, incitar.
(to) end in: acabar en, terminar con.
(to) end off: acabar, terminar, ir a parar.
(to) face up to: afrontar, enfrentar, enfrentarse a.
(to) fall about: troncharse, partirse (de risa).
(to) fall apart: romperse, deshacerse, caerse a pedazos.
(to) fall away: disminuir/desaparecer/desprenderse.
(to) fall back: retroceder, retirarse.
(to) fall back on to: recurrir a, echar mano de, apoyarse en.
(to) fall behind: retrasarse, quedarse atrás, rezagarse.
(to) fall behind with: retrasarse.
(to) fall down: caer, caerse/ hundirse, derrumbarse, venirse abajo/fallar/ dejarse engañar por, picar.
(to) fall in love: enamorarse de.
(to) fall in: desplomarse, venirse abajo/ alinearse, formar filas, ponerse en filas.
(to) fall in with: encontrarse con, juntarse con/convenir en, aprobar, aceptar (
to) fall into: dividirse en, clasificarse en/ adquirir.
(to) fall off: bajar, disminuir/ empeorar/ desprenderse, caerse.
(to) fall on: incidir en, recaer en, tocar a/atacar, caer sobre.
(to) fall out: reñir/ pelearse /romper filas/ caerse.
(to) fall over: caer, tropezar con/ caerse
(to) fall through: fracasar, quedar en nada.
(to) fall to: empezar a, ponerse a/ corresponder a, incumbir a, tocar a.
(to) fall under: clasificarse en, estar incluido,-a en.
(to) feel for: compadecer a, compadecerse de.
(to) feel up to: sentirse con ánimos para, sentirse con fuerzas para.



Aquests han siguts seleccionats personalment de la pàgina web següent:

http://www.idiomasgratis.com/ig_view_resource.php?html_code=ig_phrasal_verbs.html

Saturday, November 22, 2008

Mort d'un vell a Madrid

M'agradaria destacar una notícia que va sorgir el día 22 de Novembre.

Un home de 82 anys va morir a causa d'un incendi. Es trobava amb la seva dona a casa, ell tenía problemes de movilitat, quan els bombers van arribar a la seva habitació l'home ja havia mort i la dona estava lleugerament intoxicada. La dona va poder sortir pel seu propi peu, però abans de respirar el fum, aquest s'havia extés per tota la vivenda. Els familiars d'aquestes persones van haver de ser assistits pero psicòlegs, per patir atacs d'ansietat al saber als fets.


Aquesta informació va ser treta el dia 22 de Novembre en la web:

http://www.elpais.com/

Thursday, November 20, 2008

Dependent prepositions

Hola, en aquest apartat explicaré una de les coses més complexes del anglès : els prepositionals verbs. Saber quines preposicions van amb cada verb és molt difícil, sobretot perquè existeixen molts verbs. Aquí us deixo alguns exemples:
- Agree on something.
with somebody

-Blame(culpar) somebody for something

-Have faith in somebody/something

-Persist in something

-Substitute for somebody

-Argue for something
with somebody

-Spend money on something

-Feel guilty (culpable) about something

-Believe in somebody/something

Monday, November 10, 2008

Tres consejos para jóvenes escritores

• Leer a los clásicos. Lee El Quijote, la obra narrativa más grande que se haya escrito jamás. Ingenioso, profundo, épico, humano, divertido, poético y todos los elementos que debe poseer una obra literaria en su máxima expresión.

• Tómatelo con calma ya que cada escritor tiene su ritmo de trabajo diferente. Hay escritores que escriben una novela cada dos años y, en cambio, otros que solo escriben una obra a lo largo de su vida. Hay escritores que comienzan a escribir en la adolescencia y hay otros no escriben nada hasta su vejez.

• Intenta que tus obras sean entretenidas y conmovedoras a la vez que tengan una buena calidad literaria o un estilo narrativo original. De esta manera tu obra convencerá todos los lectores, es decir, al mundo académico en general y a tus colegas escritores. Esto hará que tu obra perdure y consiga premios literarios. Es evidente que satisfacer al lector medio que busca entretenimiento y al mundo académico no es tarea fácil pero como se suele decir, la peor obra maestra es la que nunca se empieza.


La información está sacada de aquí.



Maria

Biotecnologia.

He trobat un blog d'allò més interessant que parla sobre noticies sobre la biotecnologia. (És aquest).
Per a les persones que puguin estar interesades en aquestes coses, crec que els hi pot ser molt útil per informar-se i per estar sempre al corrent de les últimes noticies sobre aquest tema.
És molt complet i crec que està ben organitzat.


Per aquelles persones que encara no tenen una idea clara sobre lo que és la biotecnologia, aquí deixo un enllaç per tal de que s'informin.



Lluïsa.

Thursday, November 6, 2008

Tests projectius

No existeixen en el món dues persones que, encara que físicament s'assemblin, siguin psicològicament iguals. Per tant, la personalitat, el caràcter, el temperament o la manera de ser d'algú normalment és molt difícil de definir. La personalitat, a més, té molts factors que és possible que a vegades ni nosaltres mateixos coneixem.
En aquesta pàgina es presenten 6 tipus de tests diferents (psicotècnics, de patologia, projectius, de capacitats, de personalitat i caràcter i altres sense caracteritzar) perquè pugueu autoanalitzar-vos. Hi ha diferents nivells i molts d'aquests tests estan molt bé i són entretinguts!!
(Millor que únicament us limiteu a fer els que siguin gratuïts =)).
També m'agradaria dir-vos que els tests psicològics no són el mateix que els tests projectius ja que aquests últims es fan de manera involuntaria o inconcient; m'explico: vosaltres podeu fer tests contestan preguntes, resolvent problemes,...( aquests són els tests psicològics), o bé podeu simplement escriure una carta, fer un dibuix,... ( i la interpretació sobre això són els tests projectius).
Ara explicaré més informació sobre els tests projectius:
es fundamenten en interpretar elements on la personalitat de qui s'analitza queda projectada. Per exemple, quan la persona analitzada dibuixa un arbre, dibuixos abstractes,... sense donar-se conta, està plasmant la seva autèntica personalitat, posant al descubert el seu "jo" més profund. M'agradaria posar dos exemples de tests projectius:
- HTP ( house-tree-person), és a dir, el test de la casa, l'arbre i la persona consisteix en fer aquests tres dibuixos. Els dibuixos són l'expressió del que la persona analitzada sent; és un llenguatge simbòlic. Cada un d'aquest dibuixos són un autorretrat a diferent nivell: amb el dibuix de la persona realitzem una autoimatge molt propera a la consiència, incloent els mecanismes de defensa que utilitzem en la vida quotidiana; en el de la casa projectem la nostra situació familiar i, en el de l'arbre, queda reflectit el concepte més profund del nostre "jo".
Aquest test s'utilitza en molts àmbits: per analitzar-nos a nosaltres mateixos,(encara que cal dir que només observant aquests dibuixos no queda retratada totalment la personalitat d'una persona) i també en l'àmbit clínic, judiciali forense.
- La grafologia, no consisteix en llegir el que la persona que es vol analitzar escrigui, és a dir: el contingut, sinó que s'analitzen altres coses com: la situació del text a la pàgina; la distància entre les paraules i línies; els marges; el tamany, la forma i la inclinació de les lletres; la velocitat i pressió del traçat,... I estudiant tot això traurem conclusions reals sobre la forma de ser de la persona, i encara que no podrem saber-ho tot sobre la persona, sí que disposarem d'una àmplia visió de la seva personalitat.
Us deixo unes quantes pàgines web perquè pogueu veure com se sap la forma de ser d'una persona dibuixant, amb la manera d'escriure... Són molt interessants!!!

Saturday, November 1, 2008

Enllaços d'astronomia

Si cliqueu a la imatge descobrireu d'on és la fotografia. A la mateixa web n'hi ha moltes més de molt bona qualitat.

(L'astronomia no és lo meu, però uns quants enllaços us puc passar.)

  • Sobre els forats negres que "tant us preocupen"
  • Per començar una web per conèixer i localitzar estrelles, planetes ... skymap, si us interessa us pot ser molt més comode utilitzar-lo en forma de programa (molt més complert), n'hi ha molts, l'Stellarium és lliure i gratuït.
  • Si només voleu conèixer les constal·lacions principals i saber-les reconèixer podeu començar per aquí (és molt senzilla, però justament per aixó pot ser pràctica per no espantar a ningú de bon començament).
  • Un cop li agafeu el "trucu" a identificar alguna constel·lació, podeu anar a pels planetes; tenen, justament, el mal costum de moure's. La web Heavens Above serveix per apartir de la vostra localització, dia i hora, donar-vos les dades sobre els principals fenòmens observables: planetes comentes, satèl·lits... (l'enllaç està configurat a Calella, per planetes us serveix però no pels "flares" l'hauríeu de configurar des d'on observeu). Una de més senzilla i en castellà el cielo del mes
Si no us voleu complicar tant unes quantes fotos i llestos: Un parell de simulacions:
  • Aquest Simula l'impacte d'un meteorit i aquest (ja us l'havia posat) la vida d'una estrella
Si en voleu més, uns quants blocs i webs per estar al dia:
Sobre les mides de tot plegat: Aquesta web i un vídeo; n'hi ha moltes versions, una més.

Tuesday, October 21, 2008

Concepte de la informàtica

La paraula informàtica prové del francès informatique. La informàtica es podria dir que són aquelles tècniques i màquines que l'home ha desenvolupat per tal de potenciar les seves capacitats memòria, pensament i comunicació.
També es pot entendre el concepte d'informàtica com la disciplina que estudia els mètodes, processos, tècniques i la seva utilització en ordinadors amb l'objectiu d'emmagatzemar, procesar i transmitir informació i dades en format digital.
Cliqueu aquí per anar a un bloc i així obtenir més informació sobre la informàtica.

Una mica de llatí.

El llatí, com ja sabreu, és una llengua molt aniga que es parlava en l'antiguetat a l'Imperi Romà i a l'Europa Occidental. És originaria del Laci.
Tenien el llatí considerat com una de les primeres característiques que distingien a la gent culte de la resta de la societat.
Com hem dit que el llatí es parlava principalment a l'Imperi Romà, deixo un video que crec que pot ser interessant per conèixer una mica més aquell territori.



També cal tenir en compte que el llatí és una llengua que, avui en dia, encara s'utilitza. És a dir, moltes vegades quan parlem no ens adonem que estem parlan en llatí. Hi ha expressions que utilitzem que provenen del llatí. No ens hem d'oblidar de què, el català prové del llatí. És una llengua romànica.
M'ha semblat interessant deixar unes quantes expressions d'aquestes:

ETC: abreviatura de l'expressió " et caetera ".
VICEVERSA: "vice" vol dir: vegada. "Versa" vol dir: tornada.
PER SE: per ell mateix.
CORPUS DELICTI: cos del delicte.
SUUM CUIQUE: a cadascú li toca lo seu.
AB OVO: des de l'origen.
SUMA CUM LAUDE: amb la distinció més gran.
IN ILLO TEMPORE: en aquell temps.
PERGE QUOD CEPISTI: acaba el que has començat.
DEO VOLENTE: si Déu vol.
DEO FAVENTE: amb la protecció de Déu.
PACTE SUN SERVANDA: els pactes s'han de cumplir.
MUTATIS MUTANDIS: canviant el que s'ha de canviar.
DISCERE DOCENDO: aprendre ensenyant.
QUI MULTUM HABET, PLUS CUPIT: qui molt en té, més en vol.
IUSTITIA ET PAX: justícia i pau.

algunes més famoses...

Carpe diem: viu el moment.
Honoris causa: per honor.
Idem: igual.
In extremis: a última hora.
In fraganti: en el moment de fer una acció.
Ipso facto: immediatament.
Mens sana in corpore sano: ment sana en cos saludable.
Non plus ultra: no més enllà.
Opus Dei: obra de Déu.
Post mortem: després de la mort.
Sine qua non: sense la qual no.
Sui generis: del seu propi génere.
Vox populi: veu del poble.


Interjecciones

Las interjecciones son palabras que por sí solas son enunciados exclamativos.

Se distinguen dos tipos:

Las interjecciones propias son palabras invariables que, formalmente, suelen estar constituidas por una sola sílaba. Son monosilábicas.

Las interjecciones impropias son sustantivos, adjetivos, verbos y adverbios que pierden su valor original y se usan como interjecciones.

La información está sacada de aquí.

Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

El web del Servei Lingüístics és un recull de criteris de llengua i d'edició. Espero que us sigui molt útil ja que permet millorar les diferents habilitats lingüístiques de cadascú i així podreu trobar en aquesta web les respostes als dubtes que se solen presentar a l'hora de redactar textos. Aquesta web és la següent:
Espero que us vagi molt bé!!

Thursday, October 16, 2008

César Mallorquín

Biografia:

Nació en Barcelona el 10 de junio de 1953. Su padre fueJosé Mallorquí, el creador de El Coyote. En 1954 se trasladó a Madrid con toda su familia. Cursó estudios de periodismo en La Facultad de Ciencias de la Información de la Universidad Complutense y desde 1970 trabajó en diversas publicaciones, como la revista La Codorniz. En 1981 cambió el periodismo por la publicidad y durante una década trabajó como creativo en diversas agencias. En 1991 regresó al mundo de la literatura. Ahora vive en Madrid, está casado y tiene dos hijos.



Llibres:

La mascara de hierro (1993)
El círculo de Jericó (1995)
El coleccionista de chapitas del final del chorizo (1996)
El último trabajo del Sr. Luna (1997)
La Fraternidad de Eihwaz (1998)
La cruz de El Dorado (1999)
El maestro oscuro (1999)
La Catedral (2000)
La Mansión Daxter (2001)
El Hombre de Arena i agua (2001)
Las lágrimas de Shiva (2002)

Alguns del premis que ha rebut han sigut:

Premio Aznar 1991 por El mensaje perdido.
Premio UPC 1995 por El coleccionista de sellos.
Premio Gigamesh 1996 por La casa del Dr Pétalo.
Premio EDEBÉ 1996 por El último trabajo del Sr. Luna.
Premio Protagonista Jove 1997 por El último trabajo del Sr. Luna.
Premio EDEBÉ 1999 por La cruz de El Dorado.
Premio Gran Angular 2000 por La Catedral.
Si voleu saber més coses sobre ell aneu al seu blog.
Tota aquesta informació l'he trobada aquí.

Meiosi i cicles biològics.

El cicle biològic d'un organisme és el conjunt de fases diferents per les quals passa des que es forma el zigot fins que assoleix l'edat adulta i torna a produir nous gàmetes. al llarg del cicle biològic els organismes passen per etapes diploides (tenen un nombre parell de cromosomes a les cèl·lules somàtiques (no reproductores). Aquests cromosomes s'anomenen cromosomes homòlegs i cadascun procedeix del gàmeta d'un progenitor. Els organismes diploides es representen amb 2n) i haploides (tenen un sol joc de cromosomes a les cèl·lules. es representen amb la lletra n, que indica el nombre de tipus diferents de cromosomes presents a cada cèl·lula), que en cada espècie són diferents segons el moment en què té lloc la meiosi. segons el cicle biològic, els organismes es classifiquen en: haploides, diploides i diplohaploides.

El cicle dels haploides.
- Propi d'algunes algues i de fongs unicel·lulars.
- Espècies en que els individus adults són haploides, mitjançant la mitosi, genern gàmetes haploides, els cuals es fusionen per formar el zigot diploide, que immediatament es divideix per meiosi per generar nous individus haploides.










Foto treta d'aquí

El cicle dels diploides.
- Característic de molts animals, protozous, algunes algues i certs fongs.
- Espècies en las que els individus adults són diploides, aquests, per meiosi, generen gàmetes haploides i, després de la fecundació, s'origina un zigot diploide que mitjançant mitosis successives dóna lloc a un individu adult també diploide.


Foto treta d'aquí.

El cicle dels diplohaploides.
- Propi de les epècies que presenten alternança de generacions, és a dir, individus adults diploides i haploides, com ara les plantes, algunes algues i certs fongs.
- En la etapa diploide, anomenada esporòfit, per meiosi es genrenen espores haploides. aquestes donen lloc a una forma adulta haploide, anomenada gametòfit, en què s'originen els gàmetes haploides.
- Després de la fecundació es forma el zigot diploide, que en desenvolupar-se dóna lloc a un nou esporòfit diploide. Aquest, mitjançant meiosi, produeix novament espores.

LLUÏSA !

Emfatitzar adjectius

Per fer les redaccions, és recomanable no posar només un adjectiu o adverbi sol, podeu utilizar modificadors, alguna partícula que fagi que l'adjectiu o l'adverbi tingui més èmfasi.

Per expressar una gran diferència:

  • Far/a lot/much + comparative: He is far better than the other singers in the band (Ell és molt millor que els altres cantants de la banda). The food is a lot nicer in this café (El menjar és molt millor en aquest bar). The festival is much more popular this year (El festival és molt més popular aquest any).
  • By far/easily + superlative: He is by far the best singer in the band (Ell es amb diferència el millor cantant a la banda). The festival is easily the most popular in the country (El festival és clarament el més popular del país).
  • Not early as ..... as : This party is not early as good as last year's (Aquesta festa no és ni molt menys tan bona com la de l'últim any). This is not early as good a party as last year's (Això no és ni molt menys tan bo com la festa de l'any passat).

Per expressar una petita diferència:

  • Slightly/a bit/a little + comparative: The music is slightly better than before (La música és lleugerament millor que la d'abans). The concert was a bit/a little better than I expected.
  • Just about + superlative: It was just about the longest carnival procession ever.
  • Nearly/not quite as ..... as : The first show was nearly as good as the second one ( El primer espectacle va ser aproximadament tan bo com el segon). The weather isn't quite as hot as it was last time (El temps no és suficient calorós com va ser la última vegada).

Aquí teniu un esquema i uns quants exemples perquè pogueu fer les redaccions i que doni l'aspecte d'un nivell més alt. Emfatitzar els adjectius dóna molta qualitat a les redaccions.

Sujeto y predicado

Una oración es un conjunto de palabras que posee sentido completo, independencia sintáctica y termina en pausa o punto.

Elementos:

  • El sujeto (S)

Llamamos sujeto a la persona, animal o cosa que hace la acción del verbo o de quien se dice algo.

Su núcleo es un sustantivo.

La clase de cuarto hace blogs.


  • El predicado (P)

Llamamos predicado a la acción que hace el sujeto.

Su núcleo es un verbo.

La clase de cuarto hace blogs.

Toda la información esta sacada de aquí .

Si quieres practicar lo puedes hacer:

Aquí ( la misma web que la teoría )

Y aquí (actividad del edu365.com: el sujeto escurridizo )

Tuesday, October 14, 2008

Traductor

El següent traductor té bona qualitat i permet traduir textos al català, gallego, espanyol i en euskera.

First certificate

La proba del first consta de cinc parts:
  1. Speaking, on sobretot s'avalua la capacitat de comunicació i d'expressar-te que tens en anglès.
  2. Listening, on es valora la capacitat de l'anglès parlat.
  3. Writing, que consisteix en realitzar dos redaccions sobre algun tema proposat per l'examinador. Una de les redaccions és sempre una carta.
  4. Grammar, és fonamental. Teoria pura. Entren molts exercicis de coneixements sobre phrasal verbs, passar de "active a passive voice", rephrasing, reported speech, etc., tot el que us he anat penjant i us seguiré penjant serveix per preparar-se totes aquestes coses. Hi ha exercicis de tots els tipus.
  5. Reading, en el qual necessites tenir molt coneixement de vocabulari sobretot per poder comprendre el text que et posen i per poder fer, posteriorment els exercicis que et proposen.

En aquest enllaç, hi trobareu tots els exercicis de vocabulari possibles i diferents tipus de quizs, on es barregen el coneixement gramatical de l'anglès amb la cultura musical, del cinema, etc., que tens. Així doncs, mentre practiques l'anglès i saber quin nivell tens, també descobreixes el nivell que tens de coneixements culturals i n'aprens de nous.

Si us prepareu bé, practiqueu i estudieu us podeu treure el first certificate. I, a més, si treballeu diàriament alguna de les parts del first, l'aprovat és imminent.

Sort!

Servei de Llengües i Terminologia

Aquesta web ajuda a planificar-te i a ajudar-te a aprendre. Hi ha auto avaluacions, jocs i un munt de disponibilitats que de ben segur t'ajudaran a iniciar-te en l'estudi!! Prova-ho, val la pena!!
Ànims!!

Matemàtiques

Molta gent creu que les mates són càlculs aburrits i difícils i que només són útils per la gent molt entesa en aquest àmbit. Mentida, ja que les matemàtiques poden agradar més o menys però ofereixen unes possibilitats asombroses. Molts jocs de taula o de cartes utilitzen les mates, o també el cub de Rubik, el poker, els escacs, els solitaris, els daus...i, fins i tot, amb els passatemps dels periòdics s'utilitzen les mates i, encara que en alguns jocs més que en d'altres, sempre es requereixen raonaments matemàtics que no són sempre fàcils. Però la dificultat, està clar, és part de l'encant!!
A més, podem solucionar reptes lògics o fer cuadres màgics. Si ens agraden, també podem fer sudokus.
Pels que els hi agraden molt les mates... aquí tenim algunes direccions que ens han semblat força interessants!
1). Blog
3). Pàgina web 2

Aquí tenim una petita classe de mates...

Monday, October 13, 2008

Barbarismes

L'objectiu d'aquest enllaç és vigilar per no cometre barbarismes o, el que es diu més freqüentment: castellanismes. Aquests són formes castellanes que s'havien consolidat, però que no estan ben dites en català. A la pàgina hi ha adjectius, adverbis, conjuncions, expressions,... que normalment utilitzem en un context erroni.
A veure si amb això millorem el nostre vocabulari!

Passives

Passar en veu passiva consisteix en dir les coses "indirectament": La casa ha estat feta per el paleta. En lloc de : El paleta ha fet la casa.

En les oracions passives sempre hi ha d'aparèixer el verb ser.

Cilqueu aquí per practicar la veu passiva només amb el passat simple.

Aquí s'han de corregir els errors que apareixen en aquestes oracions passives.

En la web que hi han els exercicis anteriors, necessites registrar-te si vols fer altres exercicis. No et demanen gran cosa.


Oraciones compuestas y los pronombres relativos

¿Qué son los pronombres relativos?

Los pronombres relativos se refieren a un nombre mencionado anteriormente, antecedente.

La casa que compró es muy bonita.
Era una chica con la cual nunca hablé.
Ellos fueron quienes te ayudaron.

Las palabras que, cual y quienes son los pronombres relativos y se refieren a nombres ya mencionados.

Los principales pronombres relativos en castellano son: que, el cual, la cual, los cuales, las cuales, quien, quienes, cuyo, cuya, cuyos, cuyas.
Para distinguir el pronombre relativo que de la conjunción que prueba a sustituirlo por el cual, la cual, los cuales o las cuales. Si puedes y no cambia el significado de la frase, se trata de un pronombre relativo. Si lo haces y la frase no tiene sentido, es una conjunción:

Ésta es la chica con la que (la cual) habló -----> pronombre relativo
He dicho que (no puede sustituirse) vengas ---> conjunción

Sacada de aquí __>Preguntes amb resposta __> ¿Qué son los pronombres relativos?


Ejercicios de oraciones compuestas :

Coordinadas

Subordinadas


Adjectius per desciure la gent

Per descriure a una persona, aquí teniu alguns adjectius que us poden ajudar:

annoying = pesado
argumentative = que discute
big-headed = creído
carefree = descuidado
charming = encantador
cheerful = alegre
conceited = presumido
crazy = loco
dull = aburrido
hard-working = trabajador
laid-back = poco trabajador
mean = rata/tacanyo
moody = que cambia de humor todo el tiempo
naive = inocente/infantil
open-minded = le gustan las cosas nuevas
narrow-minded = de mente cerrada
proud = orgulloso
reliable = de confianza
self-confident = autoconfiado
selfish = egoísta
sensible = sensato
sensitive = sensible
stubborn = tozudo
sympathetic = comprensivo
two-faced = falso
weird = extraño

Meiosi i mitosi.

Aquí tenim uns vídeos bastant interessants sobre la meiosi i la mitosi:

Meiosi: és un tipus de divisió reduccional, ja que a partir d'una cèl·lula mare diploide (2n) es formen cèl·lules filles haploides (n), és a dir, amb la meitat del contingut de DNA que la cèl·lula progenitora.




Mitosi: Té lloc en les cèl·lules somàtiques, és un procés curt. No necessita que els cromosomes estiguin aparellats, de manera que pot passar tant en cèl·lules haploides com diploides. el nucli es divideix en una sola vegada. No hi ha entrecreuament. durant l'anafase se separen les cromàtides germanes. s'originen dues filles idèntiques entre si amb els mateixos cromosomes que la mare.


Enciclopedia i diccionari

Espero que aquesta enciclopèdia que deixo aquí us sigui molt útil. Escrivint la paraula que vols buscar, apareixen tots els significats de la paraula.

Thursday, October 9, 2008

Idioms

Llista de idioms:

- A bird in the hand is worth than two in the bush.
+ Más vale pájaro en mano que ciento volando.
- A stich in time saves nine.
+ Más vale prevenir que curar.
- A word is enough to the wise.
+ A buen entendedor pocas palabras bastan.
- Actions speak louder than words.
+ Un hecho vale más que mil palabras.
- All the gritters is not gold.
+ Las apariencias engañan.
- An apple a day keeps the doctor away.
+ Más vale prevenir que curar.
- Barking dogs never bits.
+ Perro ladrador poco mordedor.
- Better later than never.
+ Más vale tarde que nunca.
- Better the devil you know than the devil you don't.
+ Más vale malo conocido que bueno por conocer.
- Birds of a teather flock together.
+ Dios los cría y ellos se juntan.
- Blood is thicker than water.
+ La sangre es más espesa que el agua, la família es más importante que los amigos.
- Don't look a gift-horse in the mouth.
+ A caballo regalado no le mires el dentado.
- Don't put all your eggs in one basket.
+ No te lo juegues todo a una carta.
- Experience is the mother os knowledge.
+ La apariencia es la madre de la ciencia.
- Half of loof is better than none.
+ Algo es algo.
- Hunt with cats and you catch only rats.
+ Dime con quien andas y te diré quien eres.
- If never rains vut it pours.
+ Las desgracias nunca vienen solas.
- It's the last straw that breaks the camel's back.
+ La gota que colma el vaso.
- More hoste, less speed.
+ Vísteme despacio que tengo prisa.
Ara, per posar a prova el vostre coneixement sobre le tema us deixo aquí una web perquè practiqueu.

Phrasal verbs

Els phrasal verbs són verbs que canvien totalment el sentit quan els hi afegeixes un adverbi o una preposició. Poden ser transitius (amb CD; que poden ser separables: es poden separar els verbs de les partícules i inseparables que no es poden separar el verb de les partícules), o intransitius (sense CD) .

Si voleu estudiar-vos els phrasal verbs en les dues webs següents hi ha una llista dels phrasals. En una de les webs, està tot més ordenat i la traducció del phrasal és en anglès. I l'altra web a lo millor no crida molt l'atenció però la traducció és en castallà i us pot semblar més entenedor. esculliu la que us agradi més. Sort!!

http://www.englishpage.com/prepositions/phrasaldictionary.html

http://www.idiomasgratis.com/ig_view_resource.php?html_code=ig_phrasal_verbs.html

Després d'haver-vos mirat els phrasal verbs cliqueu i trobareu un test per practicar. És relativament curt ( unes 20 preguntes i té solucions).


Tuesday, October 7, 2008

La cèl·lula, unitat de vida.




Foto agafada en aquest blog.

Podem organitzar la matèria viva en els següents nivells:
- Formen part del nivell abiòtic:
1). Nivell subatòmic: Partícules que formen l'àtom.
2). Nivell atòmic: Bioelements (agrupació més petita d'un element químic).
3). Nivell molecular: Agrupació de 2 o més àtoms.
4). Nivell macromolecular i complexos supramoleculars: Unió de diverses molècules.
5). Orgànuls: Formen una e
structura cel·lular amb una funció determinada.
- Formen par del nivell biòtic:
Són les unitats més petites de matèria viva.
7). Nivell de teixits: Conjunt de cèl·lules que fan una funció.
9). Nivell d'organismes: Són un exemple les persones.
Poblacions que comprateixen un mateix espai formen una comunitat, que agrupades amb el medi on viuen i les relacions que s'estableixen formen ecosistemes. El conjunt d'ecosistemes formen la Terra.


És molt important tenir cura del nostre planeta! Per això cal informarnos bé. Cliqueu aquí per més informació!






Foto agafada d'aquí!




L'oració

Per tenir uns bons coneixements sobre què és l'oració deixo un bon enllaç, que explica de manera sintètica tot això, i que és, a més molt lleuger :

http://www.sunion.net/professors/pamargant/oracions.pps

Traductor

Com que és el primer dia només recomenar aquesta web que traduiex paraules d'anglès a espanyol i el revès:

Que vagi bé!!

La revolució francesa


En el 1789 el regne de França estava en mans de l'Antic Règim i sotmés en una monarquia absoluta; en que els privilegiats tenien molts drets i el poble pagava molts impostos.
Hi havia una gran crisi i molts productes estaven a preus elevats. Tots estaven discontents.
El rei i els seus ajudants van decidir que els privilegiats havien de pagar un nou impost, ells, però, es van negar.
El Estats Generals van acabar amb els privilegis. En els Estats Generals la noblesa i el clergat pretenien qe es votés per estaments, cosa que feia que sempre guanyessin els privilegiats; però el tercer estat va defensar el vot per persona que d'aquesta manera guanyavem ells.
Amb tots aquests problemes el poble de Paris es va revolucionar, i van assaltar una presó, la Bastilla.
França es va convertir en una monarquia parlamentària i va crear una constitució en que hi havien drets fonamentals del home i una divisió de poders.



Aquí us deixo alguns enllaços amb més informació:

wikipedia
xtec
enciclopèdia